Google pageranking factoren 2

Negatieve pageranking factoren
In het eerste deel heb ik een aantal voorbeelden gegeven van positieve ranking factoren. Zaken waar je op moet letten als je een gunstige listing in de Google index wilt hebben. Nu de negatieve factoren, wat moet je nou echt niet doen?

Negatieve pagerank factoren op de site (On-page)

  • Teksten niet visueel zichtbaar: als je teksten in het wit op een witte achtergrond zet, dan ziet Google dit als valsspelen. Je kunt zo immers allerlei zoekwoorden verstoppen in je content, zonder dat het je pagina visueel vervuild.
  • Links naar 'foute sites': het omgekeerde effect van links naar goede sites. Dus link je naar een linkfarm, of een andere dubieuze site waarvoor je een link moet plaatsen, dan kun je verwachten dat Google dit niet zal waarderen.
  • Gebuik van refresh meta tag: Google waardeert het niet als je een gebruiker bij binnenkomst direct automatisch naar een andere pagina verwijst door middel van een meta refresh tag.
  • Te vaak content op een pagina wijzigen: als de content van een bepaalde pagina vaak wijzigt zal Google dit niet waarderen. Dit geldt ook voor Anchor tekst.
  • Gebruik van frames: iets wat gelukkig nog maar weinig gebruikt word, frames. Niet zonder reden, want frames op je website zorgen er voor dat Google het lastiger vind om je site te spideren.


Negatieve pagerank factoren buiten de site (Off-page)

  • Links kopen: hier houdt Google niet van. Niet doen.
  • Verkeer kopen: zelfde verhaal als Links kopen. Laat je niet verleiden door dit soort diensten. Ze leveren je veel verkeer, maar nul conversies.
  • Cloaking: je voordoen als X bij een Spider en vervolgens Y laten zien aan de rest van je bezoekers. Google Ban gegarandeerd.
  • Website up-time: zorg er altijd voor dat je site in de lucht is! Hoe logisch het ook klinkt. Google kan niks met een offline site en zal deze naar verloop van tijd niet meer meenemen in zijn processen.


Kwaliteit en Relevantie
Als je de kijkt naar de positieve en negatieve factoren dan is het overduidelijk dat Google veel waarde hecht aan kwaliteit en relevantie. Niet valsspelen en je niet voordoen als iets anders. Logisch ook, want wat heeft een Google gebruiker immers aan een bezoek aan een pagina waar hij eigenlijk niet terecht wilde komen?