Kies je een template of custom webdesign?

Wat zijn de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Ga je voor gemak of ga je ervoor zweten? Kies je voor best practices of creëer je je eigen best practice? Er zijn wel degelijk voor- en nadelen aan elk van de mogelijke routes die je kunt nemen wanneer je een website laat bouwen. Ga je voor een design op basis van een template of is maatwerk design toch het unieke waar je naar op zoek bent? We zetten het op een rijtje voor je.

Wat is je doel?
Bied je je doelgroep een unieke ervaring? Staat je product juist centraal? Of is je proces de uitblinker? Elke website heeft een doel, en per organisatie zijn die doelen verschillend. Bij de ene organisatie dient de website als lead-generator, de andere als puur informatief en de andere weer als kanaal voor directe conversies. Zo zijn er nog veel meer unieke combinaties tussen bedrijfsdoelen en communicatiedoelen. Uiteindelijk komt het neer op het feit dat een website dient versterking voor jouw organisatie.

De keuze is reuze. Vooral als het gaat om op welke manier je je website kunt laten ontwikkelen. Basically zijn er twee wegen die je kunt inslaan:

  • Een website op basis van een bestaande template.
  • Een website op basis van maatwerk design en ontwikkeling.


De voor- en nadelen zetten we graag even op een rijtje!

  • De website op basis van een template is vaak wat eenvoudiger en hiermee heb je geen uniek ontwerp die beter op je doelen aanslaat. Met een maatwerk design heb je de vrijheid om je website zo te ontwerpen waardoor je volledige controle hebt over hoe welke doelen voor welke doelgroepen het beste te behalen zijn.
  • Een maatwerk website kun je beter laten aansluiten op functionaliteiten die passen bij jouw organisatie. Een template is zoals het is, met de basis functionaliteiten die je van een website kunt verwachten.
  • Een template is snel te lanceren en prijstechnisch vaak het voordeligst. Maatwerk design en ontwikkeling beperken je echter niet en is voor doorontwikkeling en dus een langere levensduur vaak op die manier weer voordelig.
  • Een template is gebaseerd op ‘de massa’. Maatwerk design zal nauwer aansluiten op jouw organisatie en dus ook een betere user-experience voor jouw doelgroep[en] geven. Kortom: je valt met maatwerk op bij je doelgroep.
  • Vanuit strategisch oogpunt is het opbouwen en ontwikkelen van een website iets wat moet passen bij je strategie. Wat uitgedacht is, specifiek voor jouw organisatie. Een maatwerk pak past toch ook beter op je lichaam?


Om nog een aantal andere punten uit te lichten:

Template website Maatwerk website
Andere organisaties gebruiken hetzelfde template Ontwerp: exclusief en uniek
voor jouw organisatie
Beperkte mogelijkheden in aanpassing ontwerp (‘as is’) Vrijheid in ontwerp
Beperkte mogelijkheden in aanpassing functionaliteiten Vrijheid in functionaliteiten
Zijn niet altijd SEO vriendelijk gebouwd Altijd SEO vriendelijk
Geen tot slechte strategische opzet/indeling Strategisch opgebouwd
Bij de opzet van de code is geen
rekening gehouden met
eventuele uitbreidingen
In de opgezette code is rekening gehouden met uitbreidingen
   

 

Uiteindelijk is elke organisatie anders. Met andere doelen. Wij van Outpost11 zijn van mening dat deze unieke kwaliteiten per organisatie het beste naar voren gebracht kunnen worden met een maatwerk website. Hierbij is het voortraject ontzettend belangrijk. Elkaar goed leren kennen, zodat het maximale uit de doelen gehaald wordt. 

Nog niet overtuigd?

Mocht je ook jouw doelen met Outpost11 willen bespreken, kom dan eens langs om te kijken of we een match zijn! We staan altijd open voor een gesprek en lekkere koffie.